Celulit

Celulit je deformitet koji je izrazen kod zena. Medicinski se naziva celulitis ili panikulitis. To nije samo kozmeticki problem, ili prosto, “visak kilograma”, vec je to bolest potkoznog vezivnog tkiva. Najcesce se javlja u sedalnom predelu, predelu stomaka, butina, u obliku jastucica oko kolena. Vremenom se moze se javiti i na vratu i nadlakticama. Javlja se usled nagomilavanja masnoca i toksina ispod koze. Tada vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti na kozi koji podsecaju na pomorandzinu koru. Butine i zadnjica su posebno podlozni nastanku celulita.

Celulit
Kavitacija razbija Celulit
 
Na masno tkivo kod zena u slucaju normalne kilaze i zdravog organizma otpada 25 do 30%. A kod muskaraca tek 15% od ukupne telesne mase. Sto ukazuje da zenski pol ima vecu sklonost ka razvijanju celulita. Od ovog problema pati vise od 80% zena. Celulit kao deformitet se tesko uklanja, a obicno se pojavljuje u pubertetu, tokom trudnoce, menopauze. Preranom deformisanju naseg potkoznog tkiva svakako pogoduje savremeni nacin zivota.
 
Dugo sedenje, brza hrana, nedostatak fizickih aktivnosti, nedovoljno unosenje tecnosti, pre svega vode, stres, pusenje, alkohol. Uzimanje tableta za kontracepciju, kao i opstipacija su neki od glavnih razloga za njegovo stvaranje . Takodje I estrogen, zenski polni hormon, je ponekad krivac za pojacano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipicnim kod zena. Kao i za zadrzavanje tecnosti. Sustinski, celulit je poremecaj koji zahvata kozu i potkozno masno tkivo. U toku koga dolazi do poremecaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaze i trajnih ostecenja vezivnog tkiva.
 
U masnim celijama se povecava kolicina vode i masnoce tako da uvecane masne celije pritiskaju okolne krvne i limfne sudove.  I dovode do poremecaja cirkulacije krvi. Zadrzavaju se stetne materije, talozi se visak masnoce ispod koze.  Slabi vezivno tkivo i dolazi do karakteristicnih deformacija na kozi – pomorandzine kore. Karakteristika celulita je da ne prolazi sam od sebe. Vec se sa vremenom pogorsava i siri. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir. A u poodmakloj fazi boli spontano, pa ga je neophodno ukloniti najefikasniji tretman za celulit je Vacu Step

Celulit – kako se stvara

U pocetku, celulit je penasta tvorevina tela koja se nalazi na manje prokvljenim mestima. Kao sto su butine, kukovi, potkolenice, kolena, nadlaktice, stomak, gluteusi, ledja i redje vrat. Vremenom, ova masa se pretvara u gustu zelatinastu masu, sastavljenu od vode, masnoce i toksina.  Neizlucene materije se skupljaju u dubokom sloju koze, u prostorima izmedju celija masnog tkiva.  Pritiskaju sitne krvne sudove koji ne mogu masnim celijama dovoditi normalnu kolicinu krvi, odnosno hranljive materije. 

Propracen je ostecenjem okolnog tkiva koje postaje neelasticno, te tako dolazi do povrsinske deformacije koze. U delovima tela u kojima je cirkulacija najsporija stvaraju se otekline koje na povrsini koze vidimo kao pomorandzinu koru. A isto tako slabi i njen tonus. S obzirom na to da se celulit nalazi u dubljim delovima koze u hipodermisu, on ima tendenciju uvecavanja. Jer se volumen masnih celija povecava. Posledica toga je pogorsanje celulita usled usporene cirkulacije krvi.  Sto dovodi do zadrzavanja vode i loseg uklanjanja masti i stetnih materija. Tada kazemo da se cvrsto ugradio

Leave a Reply

Scroll to Top
Pozovi
Kako do nas