Nutricionisticki Jelovnik

 

Nutricionisticki jelovnik . Izbalansirana ishrana znaci snabdevanje organizma važnim materijama a uz to poštujući poznate mehanizme našeg tela, kao što su varenje, apsorbcija produkata, vremena lipolize i lipogeneze i sl…

Zdrava Ishrana Nutricionisticki  jelovnik za Mrsavljenje

U Sliming Studiju radimo AMQAT analizu tela, metodu koja na najsavremeniji nacin, koristeći tehnologiju baziranu na kvantnoj medicini…

Dozvolite profesionalcima da umesto vas organizuju plan gubljenja kilograma i vraćanja zdravlja!

 

Mrsavite zdravo Nutricionisticki Jelovnik 

 

Kako je poznato, da bi naš organizam bio zdrav i vitalan mora postojati određeni balans u organizmu. Treba oformiti simbiozu duha i tela a za to je neophodno usvojiti i redovno primenjivati zdrave navike. Početak svake priče o očuvanju vitalnosti započinje sa izbalansiranom ishranom.

 ZDRAVA ISHRANA NUTRICIONISTICKI JELOVNIK

Danas je nedvosmisleno dokazano da je nepravilna ishrana glavni uzročnik većine tegoba pa i oboljenja savremenog čoveka. Hrana je neophodno gorivo za svakodnevno funkcionisanje svakog organizma. A staru izreku koja kaže „zdravlje na usta ulazi“ svakako ne treba zanemariti. Svaka ispravna navika koju usvojite može vam pomoći u terapiji mršavljenja. Ali sve one zajedno ne mogu ništa da urade ako se hrana ne koriguje. Čak ni sa mukotrpnim fizičkim treninzima nećete imati uspeha ako to ne prati odgovarajući režim ishrane. Kako bi dobili što bolje rezultate i što efikasnije iskoristili svoje uložene napore. Neophodno je da se za svakog pojedinca ponaosob napravi dijeta-plan ishrane individualno. Dugoročno nam je cilj da se kilogrami izgube ali ni ne vraćaju.

 

Izrada dijete : Svaki je organizam poseban

 

Ne postoje dva identicna organizma ili  metabolizma. Svako ima razlicite navike, od ustajanja, spavanja, redovnog posla, ishrane pa do fizickih aktivnosti. S tim u vezi, svaki pacijent dolazi na konsultacije sa odredjenim stepenom zdravstvenog stanja koje treba korigovati. Nakon detaljnog nutricionistickog pregleda, informacija o uobičajenim aktivnostima i razgovora sa pacijentima izradjujemo plan ishrane prilagodjen baš njemu. Trudimo se da plan ne bude rigorozan i da se ipak na meniju nadje hrana koju osoba voli. Ali pak uz pravilno kombinovanje i odgovarajuće količine. Osnovno pravilo je da broj kalorija nikako ne treba da padne ispod nivoa bazalnog metabolizma. Već da bude uskladjen sa potrošnjom pojedinca u toku dana.

ZDRAV NACIN ISHRANE

Kako Smrsati

Najcesca pitanja i odgovori.

Nutricionisticki jelovnik  znači snabdevanje organizma važnim materijama. A uz to poštujući poznate mehanizme našeg tela, kao što su varenje, apsorbcija produkata, vremena lipolize i lipogeneze i sl.

Ako dijeta nije dobro izbalansirana i prilagodjena brzini vaseg metaboliza ili ako je previse restriktivna , sigurno cete izgubiti misicno tkivo.

Ako se dijetom unese značajno manje kalorija od preporučenog nivoa. Dolazi do usporavanja metaboliza kao odbrambenog mehanizma tela i rezultati izostaju.

Zdrava hrana za mrsavljenje. Jednostavni i zdravi obroci , najcesce nisu skupi i brzo i lako se pripremaju.
Priprema brzih i ukusnih obroka 3 puta dnevno moze se ciniti nemogucim uz sve ostalo sto vam se dogadja u zivotu! Ali pomocu jednostavnih saveta i planiranja videcete koliko je to zaista jednostavno.

Najbolji nacin za mrsavljenje je izrada LICNOG PLANA ISHRANE prilagodjenog bas vama. .. Nutricionista vam moze pomoci da smrsate brzo i zdravo , i da uspostavite odlicne navike u ishrani i postanete odgovorni. Na drugoj strani, dijete iz novina mogu biti uzrok zdravstvenih problema, i jo-jo efekta.

VISOKO PROTEINSKA DIJETA - DA ILI NE?

Proteini su organska jedinjenja neophodna vasem organizmu za izgradnju celijskih membrana, tkiva, misica, kostiju i ostalih organa, kao i hormona i enzima. 

Dijeta sa visokim stepenom proteina je pokazala da pomaže u smanjenju masnoće, gubitku težine, povećanju sitosti.

No, dijeta s visokom zastupljenoscu proteina povezana je i sa nekoliko rizika kojih je važno biti svestan.

U nastavku pogledajte neke od najcescih problema koji nastaju zbog praktikovanja visokoproteinskih dijeta.

Dijeta s visokom količinom proteina može dovesti do gubitka kilograma, ali ova vrsta mršavljenja može biti samo kratkotrajna.

Višak proteina koji se konzumira obično se skladišti kao masnoća, dok se višak aminokiselina izlučuje. To može dovesti do debljanja s vremenom, pogotovo ako konzumirate previše kalorija dok pokušavate povećati unos proteina.

Studija iz 2016. otkrila je da je debljanje značajno povezano s dijetama u kojima su proteini zamenili ugljenehidrate.

Jedenje velikih količina proteina može dovesti do lošeg zadaha, pogotovo ako ograničite unos ugljenihidrata.

Razlog tome bi mogao da bude taj da vaše telo prolazi u metaboličo stanje zvano ketoza, koje proizvodi hemikalije koje odaju neugodan miris

U jednoj studiji, 44 posto ispitanika prijavilo je zatvor. Dijete s visokim sadrzajem proteina koje ograničavaju ugljenehidrate obično sadrže malo vlakana.

Ostecenje bubrega usled primene visokoproteicnih dijeta nastaje zbog viška natrijuma koji se nalazi u aminokiselinama koje čine proteine. Oštećeni bubrezi moraju raditi jače kako bi se rešili dodatnog natrijuma i otpadnih produkata metabolizma proteina.

Studije su pokazale da su određene dijete s visokim udelom proteina koje su posebno bogate proteinima na bazi crvenog mesa povezane s povećanim rizikom od nastanka različitih zdravstvenih problema, uključujući rak. Jedenje više crvenog i / ili prerađenog mesa povezano je sa nastankom karcinoma dojke i prostate.

Jesti puno crvenog mesa i mlečne namirnice pune masnoće kao deo visokoproteinske dijete može dovesti do srčanih bolesti. To bi moglo biti povezano s većim unosom zasićenih masti i holesterola.

Istraživanje iz 2018. je pokazalo da dugotrajna konzumacija crvenog mesa može povećati trimetilamin N-oksid (TMAO), hemijsku supstancu koja nastaje u crevima i koja je povezana sa bolestima srca. Otkrića su takođe pokazala da smanjenje ili uklanjanje crvenog mesa poništava učinke.

Dijeta koja sadrži veliku kolicinu proteina može uzrokovati gubitak kalcijuma. To je ponekad povezano s osteoporozom i lošim zdravljem kostiju.Koliko proteina treba unositi na dnevnom nivou?

Idealna količina unetih proteina na dnevnom nivou koju biste trebali konzumirati varira zavisno od starosne dobi, pola, opsteg zdravlja, vezbanja... Međutim, u većini slučajeva preporučena dnevna količina proteina za odrasle može se izračunati na temelju vaše telesne težine. Za većinu odraslih osoba stručnjaci preporučuju konzumiranje 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine.

Koji su najbolji izvori proteina ?

proteini

Visok unos proteina svakako nije preporucljiv, ali proteini se moraju konzumirati radi odrzavanja tkiva i organa. Treba da birate kvalitetne izvore, kako biste svom organizmu pruzili dobru i kvalitetnu hranu za njegovo odrzavanje. Najbolji izvori proteina su:

 1. riba
 2. jaja 
 3. mahunarke
 4. orašasto voće
 5. zitarice
 6. piletina

Pokušajte izbegavati meso i mlečne proizvode s visokim udelom masti, kao i pržene ili prerađene izvore proteina. Jedite umjesto toga zdrave proteine.

Proteinska dijeta zakljucak !

Proteine morate unositi u umerenim kolicinama radi odrzavanja vasih tkiva, organa, hormona i enzima. 

Ali svakako nije dobro opredeliti se za visokoproteinske dijete jer nakon prestanka sa dijetom kilogrami ce se brzo vratiti, a moze doci i do loseg zadaha, zatvora. Ukoliko ste dugo vremena na ovakvim dijetama moze doci i do nekih ozbiljnih oboljenja poput srcanih oboljenja, ostecenja bubrega i pojave kancera dojke i prostate.

Nas plan ishrane je prilagodjen vama i u njemu su zastupljene sve grupe namirnica u tacno odredjenim kolicinama, i zato je odlican izbor za sve vas koji zelite da na kvalitetan nacin dodjete do svojih ciljava bilo da je to gubitak kilograma, dobijanje kilograma, dobijanje misicne mase ili unapredjenje zdravlja i odrzavanje trenutne tezine.

KETO DIJETA CESTA PITANJA

Keto dijeta je dijeta sa niskim udelom ugljenihidrata, bogata masnoćom koja se obično koristi za mršavljenje.

Ograničavanje ugljenihidrata i povećani unos masti dovodi do ketoze, metaboličkog stanja u kojem se vaše telo prvenstveno oslanja na masnoću umesto energije ugljenihidrata.

Međutim, ovakva ishrana nosi rizike kojih biste trebali biti svesni.

Jednom kada vaše telo uđe u ketozu, takođe počinje gubiti mišiće, postajete umorni i na kraju uđete u stanje gladi. Tada zapravo postaje još teže smršati. Može učiniti više zla nego koristi. Može oštetiti srce, koje je ujedno i mišić.

Ljudi će učiniti sve kako bi skinuli kilograme. Međutim, keto dijeta će većini doneti više štete nego koristi, posebno ako imaju bilo koji od problema s bubrezima ili jetrom.

  1. Može dovesti do keto nazeba

  Unos ugljenihidrata na keto dijeti obično je ograničen na manje od 50 grama dnevno, što može postati šok za vaše telo.

  Kako vaše telo troši zalihe ugljenihidrata i prelazi na korišcenje ketona i masti za gorivo na početku ovog načina ishrane, možda ćete osetiti simptome slične nazebu.

  To uključuje glavobolju, vrtoglavicu, umor, mučninu i zatvor – delom zbog dehidracije i neravnoteže elektrolita koji se događaju kada se vaše telo prilagodi ketozi.


  1. Može stresirati vaše bubrege

  Životinjska hrana sa visokim udelom masnoće, poput jaja, mesa i sira, osnovni su sastojak keto ishrane jer ne sadrži ugljenehidrate. Ako jedete puno ove hrane, možda imate veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.


  To je zato što visoki unos životinjske hrane može uzrokovati da krv i urin postanu kiseliji što dovodi do povećanog izlučivanja kalcijuma u mokraći.

  Neke studije pokazuju da keto dijeta smanjuje količinu citrata koji se oslobađa u mokraći. S obzirom da se citrat može vezati za kalcijum i sprečiti stvaranje bubrežnih kamenaca, smanjena kolicina istog može povećati rizik za njihov razvoj.


  1. Može dovesti do zatvora

  Budući da keto dijeta ograničava upotrebu ugljenihidrata, može biti teško zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vlaknima.

  Neki od najbogatijih izvora vlakana, kao što su voće s visokim udelom ugljenihidrata, skrobno povrće i žitarice, eliminisu se iz ishrane jer sadrže previše ugljenihidrata.

  Kao rezultat toga, keto dijeta može dovesti do probavne nelagode i zatvora

  1. Može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka

  Budući da keto dijeta ograničava nekoliko namirnica, posebno voća bogatim hranjivim stvarima, integralnih žitarica i mahunarki, možda neće uspeti osigurati preporučene količine vitamina i minerala.

  Konkretno, neke studije ukazuju da keto dijeta ne daje dovoljno kalcijuma, vitamina D, magnezijuma i fosfora.


  1. Može izazvati opasno nizak šećer u krvi

  Pokazalo se da dijeta sa niskom koncentracijom ugljenihidrata poput keto pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

  Međutim, pojedinci koji imaju dijabetes tipa 1 mogu biti izloženi velikom riziku od više epizoda niskog šećera u krvi (hipoglikemije), što je obeleženo zbrkom, drhtavicom, umorom i znojenjem. Hipoglikemija može dovesti do kome i smrti ako se ne leči.

  1. Može oštetiti zdravlje kostiju

  Keto dijeta je takođe povezana s narušenim zdravljem kostiju.


  Nekoliko studija na životinjama povezuje keto dijetu sa smanjenom čvrstinom kostiju, verovatno zbog gubitaka mineralne gustine kostiju, koji se mogu dogoditi dok se vaše telo prilagođava ketozi.

dijeta 77

KETO DIJETA ZAKLJUCAK 

 

Iako je keto dijeta u kratkom roku dovodi do gubitka kilograma, tokom vremena može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka, probavnih tegoba, lošeg zdravlja kostiju i drugih problema. Takodje nakon primene ove dijete kilogrami ce se brzo vratiti. 

Vasem telu su neophodni i ugljeni hidrati i proteini i masti, kao i vitamini i minerali u umerenim kolicinama kako bi normalno radilo. Ako ga uskratite za bilo koju od ovih hranljivih sastojaka doci ce do disbalansa i mogucih problema pa cak i bolesti s vremenom.

Uravnotezena ishrana je kljuc dobrog zdravlja pa i dobre linije. Nas plan ishrane je prilagodjen vama i vasim potrebama, i ukljucuje sve vrste namirnica u tacno odredjenim kolicinama. Ukoliko zelite da smrsate kvalitetno, i da pri tom ne narusite svoje zdravlje, dosli ste na pravo mesto!

ZDRAVA ISHRANA CESTA PITANJA

Prava hrana u pravim kombinacijama i kolicinama je kljucna za dobro zdravlje. Pametna ishrana i izbor hrane mogu pomoći u sprečavanju bolesti. Danas se zdrava hrana ,,vraca u modu”, ali cesto u moru dijeta i rezima ishrane moguce je zalutati. U nastavku teksta pogledajte sta je pravilna ishrana, do cega moze doci ukoliko se ne hranite zdravo i pogledajte kako da na kvalitetan nacin unapredite svoje zdravlje, da smrsate, da dobijete misicnu masu, …

Hrana je gorivo za nas organizam, koja osigurava energiju za naše telo. Svakodnevno moramo pruzati nasem telu kvalitetnu hranu kako bi ono bilo zdravo. Voda je važna komponenta ishrane. Masti, proteini i ugljenihidrati su takodje potrebni. Održavanje ključnih vitamina i minerala takođe je važno za održavanje dobrog zdravlja. Za trudnice i odrasle starije od 50 godina, vitamini poput vitamina D i minerala poput kalcijuma važni su pri odabiru hrane za jelo, kao i mogućih dodataka ishrani.

 

Zdrava ishrana uključuje puno prirodne hrane. Značajan deo  ishrane trebao bi se sastojati od voća i povrća. Zitarice bi takodje trebalo da budu deo vase ishrane. Sto se tice mleka i mlecnih proizvioda, treba konzumirati one sa manjim procentom masnoce. Kao najbolje izvore proteina izdvojicemo jaja, mahunarke, tunjevinu, piletinu, i orasaste plodove.

Obratite paznju na sledece stvari, koje biste trebali da smanjite na minimum. Natrijum (so) se intenzivno koristi u prerađenoj hrani i opasan je za ljude s povišenim krvnim pritiskom. USDA odraslim osobama savetuje da konzumiraju manje od 300 miligrama (mg) natrijuma dnevno. Pržena hrana, čvrste masti i trans masti koje se nalaze u margarinu i prerađenoj hrani mogu biti štetne za zdravlje srca. Rafinisane zitarice i rafinisani seceri  takođe su loši za dugoročno zdravlje, posebno kod osoba s dijabetesom.

Jedan od najčešćih problema koji nastaju zbog lose ishrane je anemija, koja nastaje zbog nedostatka gvozdja. Vašim krvnim ćelijama je potrebno gvozdje da biste snabdeli svoje celije kiseonikom. Ostali nedostaci u ishrani koji mogu uticati na vaše krvne celije uključuju nisku koncentraciju vitamina B12, folata i vitamina C.

Manjak vitamina D može uticati na zdravlje vaših kostiju, otežavajući vam apsorpciju i upotrebu kalcijuma(minerala koji je takodje bitan za cvrstinu kostiju).

 • Beriberi: niska konc. vitamina B1 (nalazi se u ljusci žitarica)
 • Ariboflavinoza: niska konc. vitamina B2
 • Pellagra: niska konc. vitamina B3
 • Parestezija: niska konc. vitamina B5
 • Nedostatak biotina: niska konc. vitamina B7, što je uobičajeno u trudnoći
 • Hipokobalaminemija: niska konc. B12
 • Noćna slepoća: niska konc. vitamina A
 • Skorbut: niska konc. vitamina C
 • Rahitisa: ozbiljan nedostatak vitamina D i / ili kalcijuma 
 • Manjak magnezijuma: javlja se uz određene lekove i medicinske probleme
 • Manjak kalijuma: javlja se uz određene lekove i medicinske probleme

Uravnotežena ishrana može pomoći u sprečavanju ovih stanja. Vitaminski dodaci mogu biti potrebni određenim osobama, poput trudnica ili dojilja.

Mnoga zdravstvena stanja uzrokuje losa ishrana. Neke su direktno uzrokovane hranom, poput “trovanja hranom” ili bakterijskim infekcijama iz kontaminirane hrane. Neki ljudi mogu imati ozbiljne alergije na hranu poput kikirikija, školjki ili pšenice (celijakija). Gastrointestinalne bolesti – poput sindroma razdražljivog creva, ulceroznog kolitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD) – takođe su direktno pod uticajem konzumacije hrane.

 

Za ostale bolesti i stanja, vrsta ili količina hrane može uticati na napredak bolesti. Na primer, šećerna bolest, koja rezultira nesposobnošću tela da regulise šećer u krvi, drastično utiče na vrste i količine hrane koju jedete. Potrebno je pažljivo nadzirati unos ugljenihidrata ako patite od dijabetesa ili ako šećer u krvi može porasti na opasne visine. Ostala stanja na koja utiču hrana i stil ishrane uključuju:

 

 • Hipertenzija: Unos prevelike kolicine soli utieče na porast krvnog pritiska
 • Srčane bolesti / visoki holesterol: Masna hrana i delomično hidrogenirana ulja mogu stvoriti plak u arterijama.
 • Osteoporoza: Malo kalcijuma, malo vitamina D i višak masnoće mogu rezultirati krhkim kostima.
 • Određeni karcinomi: loša prehrana i pretilost povezani su s povećanim rizikom od karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija, jednjaka i bubrega.

Vaš izbor hrane i prehrambeni status mogu uticati na vaše opste zdravlje tokom celog vašeg života.

Kao i za sve u zivotu, i za ishranu treba imati plan. Danas svi zivimo brzo i u zurbi smo stalno, i mnogi ljudi preskacu obroke ili jedu usput. Cini se da je nemoguca misija posvetiti malo vremena za pripremanje obroka ili uzine za posao, skolu ili fakultet… Ipak uz dobru organizaciju moguce je i stici na vreme na posao i pojesti nesto kvalitetno. Mi vam mozemo pomoci u tome. 

Prvu nedelju cini detox. Nakon sto zavrsite sa detoksom prelazi se na ishranu koju cine 3 glavna obroka i 2 uzine. Jela su jednostavna i laka za pripremu. Jelovnik je nutritivno bogat sto znaci da su zadovoljene potrebe za svim vitaminima i mineralima, tacno su izracunate kalorije, zatim odnos ugljenih hidrata, proteina i masti.

zdrava ishrana

Zdrava ishrana zakljucak

Da biste se hranili zdravo morate imati u svoju ishranu ukljucene proteine, ugljenehidrate, masti, vitamine i minerale u pravim kombinacijama i pravim kolicinama. Takodje je bitno unositi dovoljnu kolicinu vode.

Na minimum treba svesti brzu, przenu i masnu hranu, so, alkohol, rafinirane secere i rafinirane zitarice.

Danas su sve cesca oboljenja kardiovaskularnog sistema, kao i druge bolesti  upravo zbog previse masne, brze i slane hrane, kao i zbog nedostatka kretanja.

Ukoliko zelite da se hranite zdravo i da samim tim unapredite izgled svoje figure, dosli ste na pravo mesto! Mi smo tu da vam pomognemo, uz pomoc naseg plana ishrane, koji je prilagodjen vama na osnovu kompletne analize tela.

7 Comments

Leave a Comment

Pozovi
Kako do nas